top of page

Περιφέρεια:

Περιφερειακή Ενότητα:

Δήμος:

Θέση:

Τι αφορά:

Θέμα:

Κωδικός:

Φωτογραφίες:

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΑΡΚΑΔΙΑΣ

ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ

ΛΑΓΚΑΔΙΑ

ΠΡΟΤΟΜΗ ΚΑΡΑΒΟΓΙΑΝΝΟΥ

1821

0908

ΝΤΑΣΙΟΣ ΤΑΚΗΣ

Η καταγωγή του Ιωάννη Θεοφιλόπουλου (1790 - 1885) ή Καραβόγιαννου ή Καραβογιάννη ή Τσάκαλου ήταν από τα Λαγκάδια της επαρχίας Γορτυνίας. 


Στην επανάσταση βρέθηκε ναυτικός στα Ψαρά και ανεδείχθη ένας από τους γνωστότερους πυρπολητές, καίγοντας τουρκικά πλοία. Έδρασε ως πηδαλιούχος και δαδούχος στο πλευρό των Παπανικολή και Κανάρη. 


Στις 27/05/1821, με πλοίαρχο τον Δημήτρη Παπανικολή πυρπόλησαν στην Ερεσό το δίκροτο ντελίνι του Αρναούτ Μπαϊραχτάρη. Στις 06/06/1822 (λίγο μετά τις φοβερές σφαγές) με διοικητή τον Κωνσταντή Μικέ Καναρίου ανατίναξαν στη Χίο τη Ναυαρχίδα των Τούρκων "Κινούμενο Όρος" του Καρά Αλή. 


Από τον Αύγουστο του 1822 πολέμησε στην ξηρά στο πλευρό των Κανέλλου Δεληγιάννη και Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. 


Ο πυρπολητής Δημήτριος Παπανικολής σε αναφορά προς τη Βουλή των Ψαρών, μεταξύ των μελών του πληρώματος του πυρπολικού του, αναφέρει τον Ιωάννη Θεοφιλόπουλο ως πηδαλιούχο. 


Οι εξορμήσεις του Καραβόγιαννη με τον στόλο των Ψαρών διαδέχονται η μία την άλλη σε ολόκληρο το Αιγαίο και προς Βορρά μέχρι και πέρα από τα Δαρδανέλλια και τον Ελλήσποντο. 


Στις 20/02/1822 παίρνει μέρος στη Ναυμαχία των Πατρών, όπως βεβαιώνει και ο Ναύαρχος Νικολής Αποστόλης. Σε όλες ανεξαιρέτως τις βεβαιώσεις της Βουλής των Ψαρών γίνεται μνεία των αρετών του Καραβόγιαννη. 


Όπως αναφέρει επί λέξει ο Κωνσταντής Κανάριος" δεν έλαβεν ούτε οβολόν, παραμερίζοντας έτσι και τις διχόνιες..." Μετά την καταστροφή της Χίου, ο Κανάρης και ο Υδραίος Πιπίνος σχεδόν μόνοι τους με τα πυρπολικά τους ζητούσαν εκδίκηση από τον τουρκικό στόλο και καραδοκούσαν μεταξύ Χίου και Τσεσμέ, αναζητώντας την κατάλληλη ευκαιρία. Μετά από μέρες, οι άνεμοι τους έκαναν το χατίρι και αποφάσισαν να δράσουν. 


Σύμφωνα με τον ιστορικό Δημήτρη Φωτιάδη ο Γιάννης "Τσάκαλος" Θεοφιλόπουλος με την καθοριστική του συμβολή ως πηδαλιούχος, οδήγησε το πυρπολικό σε μία από τις μπουκαπόρτες της οθωμανικής ναυαρχίδας και μαζί με τον Κανάρη έδεσαν το τιμόνι και εγκατέλειψαν τελευταίοι το πυρπολικό για να σιγουρέψουν την επιτυχία τους. Το πυρπολικό κατέστρεψε ολοσχερώς τη ναυαρχίδα, ενώ παρά την αποτυχία του Υδραίου πυρπολητή Aνδρέα Πιπίνου να καταστρέψει ολοσχερώς την υποναυαρχίδα με το δικό του πυρπολικό, προκάλεσαν μεγάλες ζημιές τόσο στην υποναυαρχίδα όσο και σε άλλα 6 τούρκικα καράβια. Νεκρός έπεσε και ο ίδιος ο Τούρκος αρχιναύαρχος (καπουδάν-πασάς) Καραλής, που θάφτηκε στη Χίο. 


Μετά την Ανεξαρτησία τοποθετήθηκε αρχηγός της πολιτοφυλακής στην Τριπολιτσά (1830). 


Πέθανε στην Αθήνα σε βαθιά γεράματα. 


Το Πολεμικό Ναυτικό έδωσε το όνομά του στο Πλοίο Φαρικών Αποστολών «ΠΦΑ ΚΑΡΑΒΟΓΙΑΝΝΟΣ» (Α-479).

bottom of page