top of page

Περιφέρεια:

Περιφερειακή Ενότητα:

Δήμος:

Θέση:

Τι αφορά:

Θέμα:

Κωδικός:

Φωτογραφίες:

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΕΛΛΑΣ

ΕΔΕΣΣΑΣ

ΒΟΡΑΣ, ΚΟΡΥΦΗ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ

ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΜΑΧΗΣ ΒΟΡΑ (ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ)

1912 - 1922, ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΣΥΜΜΑΧΟΙ

0826

ΝΤΑΣΙΟΣ ΤΑΚΗΣ, ΠΑΤΣΙΑΛΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣ

Το μνημείο της ομώνυμης μάχης της 17/9/1916 στην ψηλότερη κορυφή του Βόρα, τον Προφήτη Ηλία, κατασκευάσθηκε από τους Σέρβους το 1925/26. 

Στο παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία έχουν τοποθετηθεί οστά Σέρβων πεσόντων. 

Επειδή τα σύνορα Ελλάδας – Γιουγκοσλαβίας έκοβαν το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, έγινε διευθέτηση μεταξύ των δύο χωρών τη δεκαετία του '70 και έτσι σήμερα βρίσκεται ολόκληρο στο έδαφος των Σκοπίων.

Ο Βόρας αποτελεί την 3η μεγαλύτερη οροσειρά της Ελλάδας με ύψος 2.524 μέτρων. Βρίσκεται στα σύνορα με τα Σκόπια, ΒΔ της Έδεσσας. 

Η Μάχη του Βόρα (Καϊμακτσαλάν) ήταν πολεμικό επεισόδιο μεταξύ των βουλγαρικών και των σερβικών δυνάμεων εντός Ελληνικού εδάφους, στο πλαίσιο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και ειδικότερα του Μακεδονικού Μετώπου. Η μάχη έλαβε χώρα από τις 12 μέχρι τις 30/09/1916, όταν ο σερβικός στρατός προσπάθησε να καταλάβει την κορυφή του Προφήτη Ηλία και ανάγκασε τους Βούλγαρους να υποχωρήσουν στο Μορίχοβο, όπου σχημάτισαν νέες αμυντικές γραμμές. 

Η κορυφή του Προφήτη Ηλία άλλαξε πολλές φορές χέρια μέχρι να την καταλάβουν οριστικά οι Σέρβοι στις 30/09/1916. 

Η μάχη έληξε με σοβαρές απώλειες και για τις δύο πλευρές. Οι Σέρβοι έχασαν περίπου 10.000 στρατιώτες και οι Βούλγαροι 3.000. 

Από την άποψη της στρατηγικής, η μάχη δεν ήταν μεγάλη επιτυχία για τους Συμμάχους, εξαιτίας του επικείμενου χειμώνα που καθιστούσε περαιτέρω στρατιωτικές επιχειρήσεις σχεδόν αδύνατες.

bottom of page