top of page

Περιφέρεια:

Περιφερειακή Ενότητα:

Δήμος:

Θέση:

Τι αφορά:

Θέμα:

Κωδικός:

Φωτογραφίες:

ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΑΡΓΙΘΕΑΣ

ΔΙΑΣΕΛΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ

ΜΝΗΜΕΙΟ - ΕΙΚΟΝΟΣΤΑΣΙ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

0951

ΝΤΑΣΙΟΣ ΤΑΚΗΣ

Ο Στέργιος Βλαχογιάννης γεννήθηκε το 1927 στον συνοικισμό «Βλαχογιαννέικα» στο Πετρίλο Καρδίτσας, όπου και μεγάλωσε. 


Παντρεύτηκε την Έλλη Γεράση και απέκτησαν δύο παιδιά, τη Μαρίνα και τον Θανάση. Στα τέλη της δεκαετίας του ΄60 με την οικογένειά του, μετακόμισε στο Σχηματάρι, όπου άρχισε να εργάζεται σε εργοστάσιο. 


Παράλληλα, τραγουδούσε όποτε του δινόταν η ευκαιρία σε γάμους, γιορτές και γλέντια. 


Από το καλοκαίρι του 1978 έως το καλοκαίρι του 1981 ήταν μια χρυσή τετραετία για την ανάδειξη και την προβολή της αργιθεάτικης παράδοσης σε όλη την Ελλάδα, με τον Στέργιο να αποτελεί τον πρωταγωνιστή αυτής της επιτυχίας. 


Στις 04/09/1978, η μοναδική Δόρα Στράτου παρουσιάζει τους χορούς και τα τραγούδια της ορεινής Αργιθέας Αγράφων στο κατάμεστο από κόσμο θέατρο Φιλοπάππου. Κλείνοντας την παρουσίαση, μεταξύ έντονων χειροκροτημάτων και πρωτόγνωρων επευφημιών για τη συνολική εκπληκτική προσπάθεια των Αργιθεατών μουσικών και χορευτών, θα αναφωνήσει γεμάτη ενθουσιασμό: «από το θέατρό μας μέχρι σήμερα πέρασαν δύο άνθρωποι φαινόμενα, ο Στέργιος Βλαχογιάννης στο τραγούδι και ένας νεαρός πόντιος στον χορό», αναγνωρίζοντας με αυτόν τον έμπρακτο τρόπο τη μοναδικότητα του σπάνιου ταλέντου του Στέργιου. Επιβεβαιωτικό στοιχείο της αναγνώρισης αυτής, αποτελεί η πρόσκληση που ακολούθησε κατά το ίδιο έτος από τη Δώρα Στράτου προς τον Στέργιο να ηχογραφήσει τα τραγούδια της Αργιθέας. 


Ήταν τέτοια η άνεση του Στέργιου στο τραγούδι, που μέσα σε δύο μόλις ημέρες, ηχογραφήθηκαν 20 τραγούδια και ακολούθησε η έκδοση 2 δίσκων βινυλίου με τραγούδια της Αργιθέας. 


Δούλεψε 3 χρόνια σε κέντρα των Αθηνών και τον χειμώνα του 1982 έκανε περιοδεία σε πόλεις της Αμερικής και του Καναδά, όπως το Τορόντο, το Ντιτρόιτ, το Γουϊνσορ και η Σάρνια, όπου ζούσαν και τον καλοδέχτηκαν πολλοί ξενιτεμένοι Αργιθεάτες. 


Στις 06/08/1985, τραγούδησε και χόρεψε με τους Αργιθεάτες για τελευταία φορά, καλεσμένος στο πανηγύρι στην Μεταμόρφωση Ανθηρού. 


Το ξημέρωμα στις 07/08/1985, επιστρέφοντας στο αγαπημένο του Πετρίλο, στην κορυφή της χιλιοτραγουδισμένης του Καράβας, έφυγε σκορπίζοντας τη θλίψη σ’ όλους εκείνους που τον αγαπούσαν και τον ξεχώριζαν. 


Δεν θα ήταν υπερβολή η παραδοχή πως ο Στέργιος Βλαχογιάννης συνέδεσε το όνομά του με το αργιθεάτικο ηχόχρωμα, με τη διάσωση των ακουσμάτων της περιοχής και με την ανάδειξη της πλούσιας παραδοσιακής μουσικής της Αργιθέας, αφήνοντας μία τεράστια παρακαταθήκη στις επόμενες γενεές.

bottom of page