top of page

Περιφέρεια:

Περιφερειακή Ενότητα:

Δήμος:

Θέση:

Τι αφορά:

Θέμα:

Κωδικός:

Φωτογραφίες:

ΑΤΤΙΚΗΣ

ΝΗΣΩΝ

ΣΠΕΤΣΩΝ

ΣΠΕΤΣΕΣ

ΠΡΟΤΟΜΗ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ, ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ

1186

ΝΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Σωτήριος Ανάργυρος ή Σωτήρης Αναργύρου, 1849–1928, ήταν Έλληνας επιχειρηματίας και εθνικός ευεργέτης.


Γεννημένος στις Σπέτσες το 1849, υπήρξε η σπουδαιότερη προσωπικότητα των Σπετσών του τελευταίου αιώνα.


Ενσάρκωσε τον κλασικό τύπο του νέου Έλληνα μετανάστη.


Η δίψα του για επιτυχία τον οδηγεί από νεαρή ηλικία σε περιπλανήσεις με σταθμούς την Κωνσταντινούπολη, τη Ρουμανία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία και τέλος την Αγγλία. Εκεί ασχολείται για πρώτη φορά με τα καπνά.


Το 1883 ο Ανάργυρος, οδηγημένος από το εμπορικό του ένστικτο, μεταναστεύει στη Νέα Υόρκη της Αμερικής. Εκεί προσλαμβάνεται στη μεγάλη καπνοβιομηχανία του Αμερικανοεβραίου Τόμπσον, την οποία και στο τέλος κληρονομεί μετά την υιοθεσία του από τον μεγαλοβιομήχανο. Με βάση την επιχείρηση αυτή, ο Ανάργυρος κτίζει ένα πραγματικό εμπορικό κολοσσό στον χώρο των καπνών και επεκτείνεται σχεδόν σε όλη την αμερικανική αγορά.


Το 1894 επιστρέφει για πρώτη φορά στις Σπέτσες.


Ξανάρχεται τον επόμενο χρόνο οπότε γνωρίζει - και λίγο αργότερα παντρεύεται - την δεύτερη εξαδέλφη του Ευγενία Θ. Αναργύρου. Το ζεύγος γυρίζει στην Αμερική, για τρία ακόμη χρόνια. Η νοσταλγία όμως της γυναίκας του για τις Σπέτσες εξαναγκάζουν τον Ανάργυρο να πουλήσει τις επιχειρήσεις του στην Αμερική και να εγκατασταθεί στις Σπέτσες. Από την πώληση της καπνοβιομηχανίας του και μόνο εισέπραξε τότε το ιλιγγιώδες ποσό των 650.000 δολαρίων.


Η επιστροφή του Ανάργυρου στο νησί είναι η αρχή της ανάπτυξης των Σπετσών. Η εμπορική του δραστηριότητα συνεχίζεται και στην Ελλάδα. Οι Σπέτσες όμως αποτελούν το επίκεντρο των ενεργειών του.


Το 1904 τελειώνει η ανέγερση πολυτελούς αρχοντικού, νεοκλασικού ρυθμού, στο κέντρο της πόλης.


Το 1907 κατασκευάζει με δικά του έξοδα, το πρώτο υδραγωγείο του νησιού.


Το 1913-14 η προσφορά του μεγάλου ευεργέτη προς το νησί είναι μεγάλη. Πρώτον αγοράζει μεγάλη έκταση την οποία αναδασώνει, δημιουργώντας και πάλι το πευκοδάσος των Σπετσών, δεύτερον ανοίγει περιφερειακούς δρόμους στο νησί και τρίτον κατασκευάζει το ξενοδοχείο Ποσειδώνιο. Το τελευταίο αυτό έργο του έδωσε μεγάλη τουριστική ώθηση στις Σπέτσες και ανέδειξε το νησί σε παραθεριστικό κέντρο των ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων.


Το 1927 γίνεται η έναρξη της λειτουργίας της Αναργυρείου - Κοργιαλενίου Σχολής η οποία ήταν η μεγαλύτερη προσφορά του εθνικού ευεργέτη και πραγματικά ανέβασε το πολιτιστικό επίπεδο του νησιού. Η Σχολή υπήρξε ένα από τα καλύτερα πρότυπα κολέγια των Βαλκανίων και υπήρξε έμπνευση του Ελευθερίου Βενιζέλου, προσωπικού του φίλου και δημιούργημα του Ανάργυρου. 

Λειτούργησε μέχρι το 1983 με Έλληνες και αλλοδαπούς μαθητές.


Εκτός από τις προσφορές του προς το νησί, σημαντικές είναι και οι δωρεές του προς το κράτος για την αγορά αεροπλάνων, για την οποία το 1912 έδωσε το ποσό των 40.000 δραχμών, καθώς και υπέρ των αναπήρων πολέμων, τον Οκτώβριο του 1912 με το ποσό των 100.000 δραχμών.

bottom of page