top of page

Περιφέρεια:

Περιφερειακή Ενότητα:

Δήμος:

Θέση:

Τι αφορά:

Θέμα:

Κωδικός:

Φωτογραφίες:

ΑΤΤΙΚΗΣ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΩΡΩΠΟΥ

ΑΥΛΩΝΑΣ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

ΠΡΟΤΟΜΕΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ & ΑΝΔΡΕΑ ΖΥΓΟΜΑΛΑ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ, ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ - ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΛΠ

1080

ΝΤΑΣΙΟΣ ΤΑΚΗΣ

Ο Αντώνιος Ζυγομαλάς γεννήθηκε το 1854 στην Αθήνα.

Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Παρίσι.


Νεότατος εισήλθε στη διπλωματική υπηρεσία και διορίσθηκε γραμματέας της Ελληνικής Πρεσβείας στην Κωνσταντινούπολη. Από τη θέση όμως αυτή παραιτήθηκε αργότερα προκειμένου ν΄ ασχοληθεί με την πολιτική.


Πρωτοεκλέχθηκε βουλευτής Αττικής το 1880 και στις 19/04/1885 μετείχε στην κυβέρνηση Θ. Δηλιγιάννη αναλαμβάνοντας το υπουργείο των Εκκλησιαστικών και Δημοτικής Εκπαιδεύσεως. Στις 24/11/1902 ανέλαβε υπουργός της Δικαιοσύνης. Παράλληλα διετέλεσε και σύμβουλος της αρχαιολογικής εταιρείας.


Ο Αντώνιος Ζυγομαλάς συνέβαλε τα μέγιστα στη δεκαετία του 1880 στην επίλυση του μεγάλου τότε αγροτικού προβλήματος των ακτημόνων της βόρειας Αττικής με την απόκτηση κλήρων από το τεράστιο τσιφλίκι που διατηρούσε εκεί ο Ανδρέας Συγγρός. Το γεγονός αυτό τον κατέστησε επάξια μεγάλο ευεργέτη όλων των αγροτών και των κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιοχής, προς τιμή του οποίου και φέρεται η μαρμάρινη προτομή του καθώς και της συζύγου του Λουκίας Μπαλάνου (1866-1947), σε δύο μαρμάρινες στήλες, προ της κοινοτικής βρύσης, στην κεντρική πλατεία του Αυλώνα Αττικής.


Ο Αντώνιος Ζυγομαλάς απεβίωσε στην Αθήνα το 1930.


Ο Ανδρέας Ζυγομαλάς γεννήθηκε το 1890 στην Αθήνα ήταν γιος του βουλευτή και υπουργού Αντωνίου Ζυγομαλά (1856-1930) και της Λουκίας Μπαλάνου (1863-1947) και εγγονός του Ανδρέα Ζυγομαλά (1803-1876), αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και μετέπειτα δημοσιογράφου και πολιτικού.


Σπούδασε Νομική, ασκώντας ακολούθως τα στρατιωτικά του καθήκοντα στη θέση του διερμηνέα, καθώς ήταν άριστος γνώστης τριών γλωσσών.


Το ξέσπασμα του Β’ Βαλκανικού Πολέμου οδήγησε τον Ζυγομαλά στην κατάταξή του ως εθελοντή στο 2ο Σύνταγμα Πεδινού Πυροβολικού, υπηρετώντας πρώτα στη Μακεδονία και έπειτα στην Ήπειρο, με τον ίδιο να αιτείται την αποστολή του στο Μπιζάνι, τόπο του βασικού μετώπου, μια κίνηση θάρρους που του χάρισε τον «επ’ ανδραγαθία» βαθμό του ανθυπολοχαγού.


Στο πεδίο της μάχης ο Ζυγομαλάς με το τμήμα του καταλαμβάνουν το ύψωμα του Μπιζανίου, όπου ο ίδιος υπέστειλε την τουρκική σημαία των οχυρών, η οποία του απονεμήθηκε ως πολεμικό λάφυρο και σήμερα φυλάσσεται στο Μουσείο Ζυγομαλά του Αυλώνα Αττικής.


Αργότερα, ο Ζυγομαλάς πολέμησε στο πεδίο της Βορείου Ηπείρου υπέρ της αυτονομίας της περιοχής.


Ο Ανδρέας Ζυγομαλάς βρέθηκε δολοφονημένος στις 30/07/1914, στην περιοχή της Νίβιτσας Βορείου Ηπείρου.


Το λείψανό του φυλάσσεται, μαζί με τα λείψανα των γονέων του, Αντωνίου και Λουκίας, σε κρύπτη του Ιερού Ναού Αγίου Αντωνίου, στον Αυλώνα Αττικής, ενώ τα στρατιωτικά παράσημα και ενθύμια του, μαζί με διάφορα προσωπικά αντικείμενα του ιδίου και της οικογένειάς του, φυλάσσονται στο Μουσείο Ζυγομαλά.

bottom of page