top of page

Περιφέρεια:

Περιφερειακή Ενότητα:

Δήμος:

Θέση:

Τι αφορά:

Θέμα:

Κωδικός:

Φωτογραφίες:

ΑΤΤΙΚΗΣ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΡΑΦΗΝΑΣ – ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

ΡΑΦΗΝΑ, ΠΡΟΑΥΛΙΟΣ ΧΩΡΟΣ Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΠΡΟΤΟΜΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΚΑΒΟΥΝΙΔΗ

ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ

1352

ΝΤΑΣΙΟΣ ΤΑΚΗΣ, ΧΑΤΖΟΥΛΗ ΕΦΗ

Ο Φίλιππος Καβουνίδης γεννήθηκε το 1875 στην Τρίγλια Βιθυνίας. Παντρεύτηκε την Αικατερίνη Καλαφάτη, τη μικρότερη αδερφή του Αγίου Χρυσοστόμου, Μητροπολίτη Σμύρνης και απέκτησε μαζί της 6 παιδιά.


Ασχολήθηκε µε το εμπόριο αλλά και τη ναυτιλία όπου διέπρεψε.


Το 1914, οι Νεότουρκοι επειδή αντιλήφθηκαν τη βοήθεια που παρείχε στην Ελλάδα στέλνοντας κρυφά επίστρατους για ν’ αποφύγουν την τουρκική θητεία, τον καταδίκασαν σε θάνατο.

Η προσφορά του προς τους συγχωριανούς του υπήρξε τεράστια. Όταν οι Τριγλιανοί γύρισαν το 1918 από την εξορία τους στην Προύσα και βρήκαν την κωμόπολη κατεστραμμένη, δέχθηκαν την υλική βοήθεια του Καβουνίδη και του Σάπαρη.


Το 1922 προσέφερε τα πλοία του για να μεταφέρει τους καταδιωκόμενους συμπατριώτες του στην Ελλάδα.


Με κίνδυνο να συλληφθεί, πέρασε εκείνες τις δύσκολες ώρες του διωγμού, από τις εκκλησίες της γενέτειρας του και πήρε μαζί του τις θαυματουργές εικόνες της Παναγίας της Παντοβασίλισσας, της Αγίας Επίσκεψης, τα Ευαγγέλια, τους Σταυρούς, τα αργυρά σκευή, τα άμφια και τα μουσικά όργανα της φιλαρμονικής που εκείνος είχε δωρίσει το 1918 στη Τρίγλια.


Στην Ελλάδα ο Φίλιππος Καβουνίδης είχε επίκεντρο των δραστηριοτήτων του τον Πειραιά επισκεπτόμενος τακτικότατα την Ραφήνα όπου έκτισε και σπίτι. Ο καπετάν Φίλιππος, όπως τον έλεγαν οι Τριγλιανοί, πέθανε το 1940 και ετάφη στη Ραφήνα, σε μέρος που εκείνος επέλεξε, στο λόφο της Παναγίτσας.


Πηγή: kirkinews.gr

bottom of page