Περιφέρεια:

Περιφερειακή Ενότητα:

Δήμος:

Θέση:

Τι αφορά:

Θέμα:

Κωδικός:

Φωτογραφίες:

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΕΛΛΑΣ

ΕΔΕΣΣΑΣ

ΒΟΡΑΣ, ΚΟΡΥΦΗ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ

ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΜΑΧΗΣ ΒΟΡΑ (ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ)

1912 - 1922, ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΣΥΜΜΑΧΟΙ

0826

ΝΤΑΣΙΟΣ ΤΑΚΗΣ, ΠΑΤΣΙΑΛΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣ

Το μνημείο της ομώνυμης μάχης της 17/9/1916 στην ψηλότερη κορυφή του Βόρα, τον Προφήτη Ηλία, κατασκευάσθηκε από τους Σέρβους το 1925/26. 

Στο παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία έχουν τοποθετηθεί οστά Σέρβων πεσόντων. 

Επειδή τα σύνορα Ελλάδας – Γιουγκοσλαβίας έκοβαν το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, έγινε διευθέτηση μεταξύ των δύο χωρών τη δεκαετία του '70 και έτσι σήμερα βρίσκεται ολόκληρο στο έδαφος των Σκοπίων.

Ο Βόρας αποτελεί την 3η μεγαλύτερη οροσειρά της Ελλάδας με ύψος 2.524 μέτρων. Βρίσκεται στα σύνορα με τα Σκόπια, ΒΔ της Έδεσσας. 

Η Μάχη του Βόρα (Καϊμακτσαλάν) ήταν πολεμικό επεισόδιο μεταξύ των βουλγαρικών και των σερβικών δυνάμεων εντός Ελληνικού εδάφους, στο πλαίσιο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και ειδικότερα του Μακεδονικού Μετώπου. Η μάχη έλαβε χώρα από τις 12 μέχρι τις 30/09/1916, όταν ο σερβικός στρατός προσπάθησε να καταλάβει την κορυφή του Προφήτη Ηλία και ανάγκασε τους Βούλγαρους να υποχωρήσουν στο Μορίχοβο, όπου σχημάτισαν νέες αμυντικές γραμμές. 

Η κορυφή του Προφήτη Ηλία άλλαξε πολλές φορές χέρια μέχρι να την καταλάβουν οριστικά οι Σέρβοι στις 30/09/1916. 

Η μάχη έληξε με σοβαρές απώλειες και για τις δύο πλευρές. Οι Σέρβοι έχασαν περίπου 10.000 στρατιώτες και οι Βούλγαροι 3.000. 

Από την άποψη της στρατηγικής, η μάχη δεν ήταν μεγάλη επιτυχία για τους Συμμάχους, εξαιτίας του επικείμενου χειμώνα που καθιστούσε περαιτέρω στρατιωτικές επιχειρήσεις σχεδόν αδύνατες.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom