top of page

Περιφέρεια:

Περιφερειακή Ενότητα:

Δήμος:

Θέση:

Τι αφορά:

Θέμα:

Κωδικός:

Φωτογραφίες:

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΡΩΜΥΛΙΑΣ

ΚΑΒΑΚΛΙ

ΚΑΒΑΚΛΙ

ΚΑΒΑΚΛΙ

ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΧΑΜΕΝΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

0223

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ neomonastiri.gr, ΓΚΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣ

Αναθηματική Στήλη για τον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου 


Η αναθηματική στήλη βρίσκεται στο Καλέ Μπαΐρ ή Κατακεκρυωμένο Όρος ή Τρίκορφο Βουνό, του Μεγάλου Μοναστηρίου, της επαρχίας Καβακλί, της Ανατολικής Ρωμυλίας. 


Η στήλη κατασκευάσθηκε το 2016 και αναγράφει στα ελληνικά και στα Βουλγαρικά: «ΕΔΩ ΕΒΡΙΣΚΕΤΟ Η ΠΑΛΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ» 

Επίσης αναγράφει μόνο στα Ελληνικά, επειδή οι Βούλγαροι αρνήθηκαν την αναγραφή στη γλώσσα τους: «ΕΔΩ ΄ΝΑΙ Η ΣΤΑΧΤΗ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ, ΠΟΥ ΕΙΤΑΝ ΑΙΩΝΙΑ ΦΛΟΓΑ ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ» 

Στη θέση αυτή υπήρχε ο Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου, ο οποίος κατεστράφη και το 1893 ξανακτίστηκε από τα θεμέλια, δίπλα από τα ερείπια του κατεστραμμένου Ναού. Ο Ναός δυστυχώς κατεστράφη και πάλι από τους Βουλγάρους μεταξύ 1900 και 1910. Το 2016, μετά από την αδελφοποίηση των Δήμων Δομοκού και Τούτζας, κατασκευάσθηκε και πάλι, κοντά στην παλιά θέση. Στις φωτογραφίες απεικονίζεται ο καινούργιος ναός. Εκεί κάθε χρόνο, της Αναλήψεως, τελείται το έθιμο του Κουρμπανιού (θυσίας). Το Μεγάλο Μοναστήρι βρίσκεται στο Τρίκορφο και το όνομά του αποτελεί ανάμνηση των μοναστηριών ή του μεγάλου μοναστηριού της Υπεραγίας Θεοτόκου της Κατακεκρυωµένης ή άλλου μεγάλου μοναστηριού. Οι κάτοικοί του προήλθαν από συνάθροιση των ανθρώπων της περιοχής, που δούλευαν στις μεγάλες εκτάσεις και στα εργαστήρια των μοναστηριών. Ανάμεσα στις μονές, προεξάρχουσα θέση είχε η Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου της Κατακεκρυωµένης, στο Κατακεκρυωµένον όρος, την οποία δημιούργησε, και όπου μόνασε και θάφτηκε μετά τον θάνατό του ο ονομαστός ησυχαστής και δάσκαλος Γρηγόριος Σιναΐτης (περίπου 1265-1346). Το 1900, κατά την επίσκεψη του Έλληνα προξένου Φιλιππούπολης, ∆ηµητρίου Πανά, µε εντολή του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Άθου Ρωµάνου, µε σκοπό να έχει η ελληνική πολιτεία πλήρη εικόνα της κατάστασης στην επαρχία Καβακλί, το χωριό Μεγάλο Μοναστήρι είχε 1.700 κατοίκους (320 οικογένειες, όλες ελληνικές) και διατηρούσε πεντατάξιο δημοτικό σχολείο µε 182 μαθητές και 1 δάσκαλο, όπως επίσης και παρθεναγωγείο µε 80 µαθήτριες και 1 δασκάλα. Τα σχολεία αυτά τα έκλεισαν αυθαίρετα οι Βούλγαροι τον Νοέμβριο του 1901 ως αντίποινα για την απόδοση του μοναστηριού της Αγίας Τριάδας του Καβακλί στους Έλληνες. Το Μικρό Μοναστήρι θεωρείται νεώτερο χωριό, που αποικίστηκε από Μεγαλοµοναστηριώτες και πιθανότατα δέχτηκε και κάποιον αριθμό οικογενειών από τα μέρη της Ηπείρου. Το 1900 είχε σχολείο µε 90 μαθητές και 2 δασκάλους. 

Οι πληροφορίες προέρχονται από 

• τον πρώην αντιδήμαρχο Δήμου Δομοκού Νίκο Καλημέρη 

• τον φίλο και υποστηρικτή της σελίδας Δήμο Γκανίδη και τις ιστοσελίδες 

• «www.arxeion-politismou.gr» 

• «www.neomonastiri.gr», από όπου προέρχονται και οι φωτογραφίες του καινούργιου ναού.

bottom of page