Περιφέρεια:
Περιφερειακή Ενότητα:
Δήμος:
Θέση:
Τι αφορά:
Θέμα:
Κωδικός:
Φωτογραφίες:
ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΦΩΚΙΔΑΣ
ΛΑΜΙΕΩΝ
ΤΑΡΑΤΣΑ, ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΟΔΟΣ ΛΑΜΙΑΣ - ΔΟΜΟΚΟΥ
ΜΝΗΜΕΙΟ ΜΑΧΗΣ ΚΑΜΗΛΟΒΡΥΣΗΣ - ΤΑΡΑΤΣΑΣ, 07/05/1897
1897
0711
ΓΚΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣ, ΝΤΑΣΙΟΣ ΤΑΚΗΣ
Το πρωί της 07/05/1897, η εμπροσθοφυλακή του Ετέμ Πασά, συνοδευομένη από ατάκτους Τουρκαλβανούς πλιατσικολόγους, έφθασε στα αντερείσματα της Παλιοκούλιας, Καμηλόβρυσης και Ταράτσας έξω από τη Λαμία.
Οι Έλληνες προσπάθησαν να οργανώσουν πρόχειρη αντίσταση στις Θερμοπύλες και στα Δύο Βουνά. Ασθενής οπισθοφυλακή 3 ευζωνικών ταγμάτων κάλυπτε την υποχώρηση. Οι ελληνικές δυνάμεις οργανώθηκαν πρόχειρα και συγκρούσθηκαν με τις προφυλακές των Οθωμανών και τους λαφυραγωγούς. Προσπάθησαν να ανακόψουν την προέλαση των Οθωμανών, που προσέβλεπαν στη Λαμία με φονικό μίσος και αρπακτική βουλιμία.
Το μνημείο στην Καμηλόβρυση με τα ονόματα των πεσόντων φανερώνουν την απέλπιδα αυτή προσπάθεια.
Η πτώση της Λαμίας ήταν αναμενόμενη. Οι Λαμιώτες και οι κάτοικοι των γύρω χωριών, εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Καταφεύγουν πρόσφυγες, άλλοι στις πλαγιές και χαράδρες του Καλλίδρομου και άλλοι δυτικότερα στα ορεινά της Οίτης.
Όπως είναι γνωστό, με τη μεσολάβηση του Τσάρου της Ρωσίας Νικολάου Β΄, συγγενή από τη μητέρα του με τον βασιλιά Γεώργιο Β΄ της Ελλάδας, ο Σουλτάνος Abdul Hamit II δέχτηκε ανακωχή.
Πριν γίνει όμως αυτό γνωστό, πραγματοποιήθηκε μια πράξη που έσωσε τη Λαμία. Μια άμαξα με λευκή σημαία πέρασε μέσα από τις οθωμανικές γραμμές και κάτω από πυκνούς πυροβολισμούς έφτασε στο στρατηγείο του Οθωμανού αρχηγού της εμπροσθοφυλακής Σεϊφουλάχ Πασά. Μετέφερε τον Νομάρχη Φθιωτιδοφωκίδος Κωνσταντίνο Έσλιν, συνοδευόμενο από τον λοχαγό Γεώργιο Χατζηανέστη (μετέπειτα τελευταίο τραγικό αρχιστράτηγο της Μικρασιατικής Εκστρατείας, εκτελεσθέντα στο Γουδί το 1922) και τον Στυλιδιώτη υπαξιωματικό Γ. Παπαμιχαήλ. Ο Νομάρχης έδειξε ανεπίσημο τηλεγράφημα για ανακωχή διασπείροντας τη φήμη ότι έληξε ο πόλεμος. Αυτό επέφερε την ύφεση των στρατιωτικών κινήσεων. Πραγματικά λίγες ώρες αργότερα αναγγέλθηκε η σύναψη ανακωχής. Έτσι η κίνηση του Κωνσταντίνου Έσλιν πρόλαβε τη διαρπαγή της Λαμίας.
Η ανακωχή υπογράφηκε στο χωριό Ταράτσα και έτσι έληξε ο ατυχής Ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897, μετά από τον οποίο τροποποιήθηκαν τα σύνορα της Ελλάδας σε βάρος της και της επιβλήθηκε Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος, ο πρώτος και δυστυχώς όχι ο τελευταίος.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Σουλτάνος Abdul Hamit II, προβλέποντας την ανακωχή, είχε δώσει εντολή στον αρχιστράτηγο Ετέμ Πασά να καταλάβει όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη νότια των παλαιών συνόρων του 1831, τα οποία βρίσκονταν επί της Όθρυος. Μεταξύ αυτών περιλαμβανόταν και η «παραμεθόρια» πόλη της Λαμίας, όπου -πριν το 1881- λειτουργούσε Προξενείο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Η ιστορία μας είναι μεγάλη. Εμείς είμαστε μικροί για να τη συντηρήσουμε.
Πληροφορίες από την Έκθεση του διοικητή της Iης Μεραρχίας υποστρατήγου Νικ. Μακρή.
Αναρτώνται 2 "ομάδες φωτογραφιών".
Η 1η ομάδα, δείχνει την απόλυτη εγκατάλειψη του μνημείου.
Η 2η ομάδα, δείχνει την άριστη εικόνα, μετά από τις παρεμβάσεις των αρμοδίων φορέων.