top of page

Περιφέρεια:

Περιφερειακή Ενότητα:

Δήμος:

Θέση:

Τι αφορά:

Θέμα:

Κωδικός:

Φωτογραφίες:

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΑΡΚΑΔΙΑΣ

ΤΡΙΠΟΛΗΣ

ΤΡΙΠΟΛΗ, ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΕΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

ΠΡΟΤΟΜΗ EDWARD EVERETT

1821, ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ

1406

ΓΚΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣ

Ο Samuel Gridley Howe, (ΗΠΑ 10/11/1801), ήταν Αμερικανός ιατρός, ο οποίος υπήρξε πολέμιος της δουλείας στις ΗΠΑ, υποστηρικτής των επαναστατικών κινημάτων σε Ελλάδα, Γαλλία και Πολωνία, και πρωτοπόρος στην εκπαίδευση των τυφλών καθώς και των ατόμων με ψυχική αναπηρία.


Μετά την απόκτηση του πτυχίου ιατρικής το 1824, ο Χάου παρακολουθώντας τα νέα για την εξέλιξη της ελληνικής επανάστασης στην Ευρώπη εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ενθουσιάστηκε με την ιδέα του απελευθερωτικού αγώνα παρακινούμενος και από τον ενθουσιασμό του για τον Λόρδο Βύρωνα του οποίου ήταν θαυμαστής.


Μετά από μια ερωτική απογοήτευση που είχε στις ΗΠΑ, ο Χάου πήρε το πλοίο για την Ελλάδα και με την άφιξή του εκεί εντάχθηκε στις δυνάμεις των Ελλήνων επαναστατών ως χειρουργός.


Ο Χάου επέστρεψε στις ΗΠΑ το 1827 για να συγκεντρώσει χρήματα και προμήθειες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, η οποία πλήττονταν από λιμό. Μαζί του έφερε και μικρό αριθμό ορφανών παιδιών από την Ελλάδα. Οι πυρετώδεις προσπάθειες του Χάου απέφεραν τελικά το ποσό των 60.000 δολαρίων, τα οποία κατανεμήθηκαν στην αγορά τροφίμων, ρουχισμού και την ίδρυση καταφυγίου για τους πρόσφυγες στην περιοχή της Αίγινας.


Αργότερα, ίδρυσε ακόμα ένα καταφύγιο στην περιοχή του Ισθμού της Κορίνθου, και κατόπιν έγραψε τα απομνημονεύματά του από την επανάσταση στο βιβλίο με τίτλο «Historical Sketch of the Greek Revolution» (Ιστορικό Σκιαγράφημα της Ελληνικής Επανάστασης), το οποίο εκδόθηκε το 1828.


Ο Χάου έκανε ένα τελευταίο ταξίδι στην Ελλάδα το 1866, μεταφέροντας προμήθειες για την ανακούφιση των Κρητικών προσφύγων κατά την Κρητική Επανάσταση εναντίον των Οθωμανών.


Το 1865, πρότεινε την υιοθέτηση ενός προοδευτικού συστήματος φορολόγησης, το οποίο στόχευε στην απόδοση φορολογίας κατά αναλογία με το εισόδημα.


Ο Χάου παρέμεινε πολιτικά και κοινωνικά ενεργός έως το τέλος της ζωής του.


Ο Σάμιουελ Γκρίντλεϊ Χάου πέθανε στις 09/01/1876 και ετάφη στο Mount Auburn Cemetery στο Cambridge της Μασαχουσέτης.


Η προτομή, έργο του γλύπτη Γεώργιου Δημητριάδη, γνωστού με το προσωνύμιο «Αθηναίος», αποτέλεσε πρωτοβουλία Αρκάδων ομογενών της Αμερικής, κυρίως δε του Αμερικάνικου Ιδρύματος για την Ελλάδα (American Foundation for Greece), το οποίο χρηματοδότησε το έργο.


Ακριβώς απέναντι από την προτομή του Howe είναι τοποθετημένη η προτομή του επίσης Αμερικάνου φιλέλληνα Edward Everett.


Συνεπώς, οι δύο προτομές συγκροτούν μια μνημειακή ενότητα για τον Φιλελληνισμό αναπαριστώντας και τους διαχρονικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ μέσω και του διαύλου της μετανάστευσης.


Οι δύο προτομές είχαν κατασκευαστεί τουλάχιστον από το 1941, χρονολογία θανάτου του Δημητριάδη και βρίσκονταν στο εργαστήριο του έως το 1957, οπότε και τις αγόρασε το Αμερικάνικο Ίδρυμα από τους κληρονόμους του Δημητριάδη, για να τις δωρίσει στον Δήμο Τρίπολης.


Τα αποκαλυπτήρια των δύο προτομών έγιναν στα τέλη 08/1957, παρουσία ομογενών της Αμερικής, της Δημοτικής Αρχής, του Νομάρχη, μελών ελληνοαμερικάνικων συνδέσμων και εκπροσώπου της αμερικάνικης πρεσβείας στην Ελλάδα.

bottom of page