top of page

Περιφέρεια:

Περιφερειακή Ενότητα:

Δήμος:

Θέση:

Τι αφορά:

Θέμα:

Κωδικός:

Φωτογραφίες:

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ

ΝΑΥΠΛΙΟ - ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΒΑΝΙΤΙΑ

ΑΝΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΠΛΑΚΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - ΜΑΞΙΜΙΛΙΑΝΟΥ ΜΥΡΜΠΕΡΓΚ

ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΟΘΩΝΑ, ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ

0019

ΑΞΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΜΠΟΛΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΤΖΟΥΒΑΛΑ ΑΘΗΝΑ

Ο Αύγουστος Μαξιμιλιανός Μύρμπεργκ γεννήθηκε στις 31/12/1799  στο Uleaborg της Φινλανδίας, αλλά μεγάλωσε στη Σουηδία.


Τον χειμώνα του 1823 ήρθε σε επαφή με τα φιλελληνικά κομιτάτα και έτσι κατόρθωσε να επιβιβασθεί σε ένα πλοίο και να φτάσει στις αρχές του 1824 στο Ναύπλιο, όπου κατετάγη στο ελληνικό

Ιππικό, που είχε οργανώσει ο γενναίος φιλέλληνας Regnault de St Jean d’ Angely, ο οποίος αργότερα αναδείχθηκε στρατάρχης της Γαλλίας.


Το 1825 ο Μύρμπεργκ πολεμώντας στην Εύβοια τραυματίσθηκε βαριά στον αριστερό κρόταφο. 


Το 1826 πήρε μέρος στην πολιορκία της Ακρόπολης, που κατείχε ο Ρεσήτ Πασάς. Ο αγώνας αυτός κράτησε εννέα μήνες και ο Μύρμπεργκ τραυματίσθηκε στο πόδι, στη μάχη του Χαϊδαρίου.


Προήχθη στον βαθμό του λοχαγού και πήρε μέρος στη μάχη της Κωλιάδας Άκρας, στις 06/05/1827, δηλαδή στην περιοχή του

Αγίου Κοσμά. Στη μάχη αυτή έγινε μεγάλη σφαγή και ο Μύρμπεργκ, πυροβολούμενος και καταδιωκόμενους από Τούρκους ιππείς, κατόρθωσε να διαφύγει πέφτοντας στη θάλασσα με το όπλα του για να μην τα εγκαταλείψει. Κολυμπώντας έφτασε έως τα ελληνικά πλοία. Την επομένη ο ναύαρχος Τσώρτς υπέγραψε ειδικό μαρτυρικό έγγραφο, με το οποίο επιβεβαίωνε την ανδρεία που επέδειξε στη μάχη ο Σουηδός φιλέλληνας.


Αργότερα, τέθηκε υπό τις διαταγές του Φαβιέρου και πολέμησε το 1828 στη Χίο.


Στη συνέχεια υπηρέτησε υπό τον Γερμανό φιλέλληνα ‘Ειντεκ και το 1829 αναδείχθηκε σε φρούραρχο Ναυπλίου στο Παλαμήδι, από 26 Ιουλίου.


Αργότερα ο βασιλεύς Όθων τον παρασημοφόρησε με τον Σταυρό του Σωτήρος.


Η ελληνική κυβέρνηση του παραχώρησε ως εθνική αμοιβή μια μικρή σύνταξη και κάποιο αγρόκτημα, το οποίο όμως ο αφιλοκερδής Αύγουστος όταν έφυγε από την Ελλάδα το εγκατέλειψε και παραχωρήθηκε σε κάποιον άλλον.


Έλεγε πως δεν μπορούσε να συμμορφωθεί με την νέα τάξη πραγμάτων που επέβαλε ο Καποδίστριας, τον νεποτισμό, τον συντηρητισμό αλλά και την φιλορωσική στάση του και το 1830 παραιτήθηκε από το αξίωμα του φρουράρχου Ναυπλίου.


Τον Ιανουάριο του 1831 αποφάσισε, χωρίς να έχει σκοπό να εγκαταλείψει την Ελλάδα, να ξαναγυρίσει να δει την πατρίδα του τη Σουηδία. Ενδιάμεσος σταθμός ηταν η Ισπανία και η Πολωνία.

Στη Σουηδία επέστρεψε τελικά το 1842.


Ασθένησε από πνευμονία και μετά από 14 μέρες πέθανε στο σπίτι της αδερφής του, στις 31/03/1867, έχοντας το βαθμό του ταγματάρχη. Ήταν ανύπαντρος. Τον έθαψαν με πολλές τιμές στο νεκροταφείο του Αγίου Ιωάννη στη Στοκχόλμη. 


Στη βάση του ταφικού μνημείου του, έχει χαραχθεί με χρυσά γράμματα μια υπενθύμιση ότι η Ελλάδα, η Πολωνία και η Ισπανία μαρτυρούν για την τόλμη και τον ηρωισμό του Αύγουστου Μαξιμιλιανού Μύρμπεργκ.

bottom of page