Περιφέρεια:
Περιφερειακή Ενότητα:
Δήμος:
Θέση:
Τι αφορά:
Θέμα:
Κωδικός:
Φωτογραφίες:
ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΚΑΛΥΜΝΟΥ
ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ
ΑΓΑΛΜΑ ΖΕΡΒΟΥ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
0202
ΣΟΦΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΠΙΤΣΟΛΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
Ο Σκευοφύλαξ ή Σκεύος Ζερβός, ήταν Έλληνας χειρουργός, πατέρας της τηλεϊατρικής, πρωτοπόρος στις μεταμοσχεύσεις, εθνικός αγωνιστής και πολιτικός.
Το 1902 στο Β΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατρικής αλλά και το 1903 στην Ακαδημία του Παρισιού, έδωσε διαλέξεις για τη νόσο γυμνών σπογγαλιέων, τη νεκρωτική δερματίτιδα των σφουγγαράδων (Νόσος Σκεύου Ζερβού).
Κατά τη διάρκεια της κατοχής της Ελλάδας από τις δυνάμεις του Άξονα, ο Ζερβός, για να αποφύγει τη σύλληψη, αναγκάστηκε να καταφύγει στην Αίγυπτο και αργότερα στην Κεντρική Αφρική, όπου αρρώστησε βαριά. Σκέφτηκε έτσι την επόμενη "εφεύρεσή" του, την τηλεξέταση, όπως την ονόμασε, που αποτελεί πρόδρομο της σημερινής τηλεϊατρικής.
Τον Απρίλιο του 1912 δημιούργησε στην Αθήνα τον "Αιγαιοπελαγίτικο Σύλλογο" με στόχο την ένωση των νήσων του Αιγαίου, με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Στους Βαλκανικούς πολέμους κατατάχθηκε εθελοντής στον Ελληνικό Στρατό με τον βαθμό του Ιατρού (Λοχαγός).
Το 1920 συνόδευσε τον Ελευθέριο Βενιζέλο στην υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών.
Το 1923 ανέλαβε την καταγραφή των Εθνικών Κληροδοτημάτων και Δωρεών αποκαλύπτοντας τη δέσμευση μεγάλου χρηματικού ποσού από τα κληροδοτήματα που έμεναν ανενεργά στα χέρια ιδιωτών και τραπεζών. Το χρηματικό ποσό εκτιμήθηκε στα 5 δισεκατομμύρια δραχμές (της εποχής) και από αυτό κατασκευάστηκαν έργα, όπως η Ακαδημία Αθηνών, το νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, η Σιβιτανίδειος Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων και ναυπηγήθηκε το οπλιταγωγό "Άρης".
Στις εκλογές του 1923 εκλέχτηκε βουλευτής Αθηνών, με το κόμμα των Φιλελευθέρων. Ήρθε σε ρήξη με τον Ελευθέριο Βενιζέλο για το δωδεκανησιακό ζήτημα, αφού ο Βενιζέλος είχε επιλέξει να εγκαταλείψει το δωδεκανησιακό ζήτημα.