Περιφέρεια:
Περιφερειακή Ενότητα:
Δήμος:
Θέση:
Τι αφορά:
Θέμα:
Κωδικός:
Φωτογραφίες:
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ
ΚΟΥΤΣΟΥΦΛΙΑΝΗ
ΜΝΗΜΕΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ
1897
1148
ΓΚΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣ
Η Κουτσούφλιανη είναι το μεγαλύτερο από τα 10 χωριά της ορεινής Καλαμπάκας.
Αποτελείται από τον κύριο οικισμό της Νέας Κουτσούφλιανης (σημ. Παναγίας) σε υψόμετρο 800 μέτρων και τον οικισμό της Παλαιάς Κουτσούφλιανης (σημ. Πλατάνιστου και αρχικά Πλάτανος) σε υψόμετρο 830 μέτρων.
Η ήττα της Ελλάδας στον πόλεμο του 1897 επεφύλασσε άσχημο μέλλον στους κατοίκους του χωριού. Κατά την διάρκεια του πολέμου η Κουτσούφλιανη έπαιξε σημαντικό ρόλο, αφού βρισκόταν σε παραμεθόριο περιοχή. Κατά τη διάρκεια του πολέμου η Κουτσούφλιανη δεν καταλήφθηκε ποτέ από τους Τούρκους και παρέμεινε στην ουδέτερη ζώνη μέχρι τον Μάιο του 1898.
Η αρχική αξίωση του Σουλτάνου να δοθεί η Κουτσούφλιανη στην Τουρκία, επειδή από στρατιωτικής άποψης έμοιαζε με απόρθητο φρούριο και επιπλέον ήθελε να έχει οπτική επαφή προς την Καλαμπάκα για να αποκλείσει τυχόν νέες επιθέσεις αντάρτικων σωμάτων, έγινε και επίσημα δεκτή με την υπογραφή του τελικού κειμένου ειρήνης που υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη στις 22/11/1897.
Στις 13/05/1898, οι κάτοικοι, ομόφωνα, πήραν την απόφαση, κάτω από τη σκέπη των Αγ. Πάντων, στις ρίζες του πλατάνου του «Κοσμά του Αιτωλού», περιφρονώντας τις Μεγάλες Δυνάμεις, την πίεση της Τουρκίας και τη Ρουμανική προπαγάνδα, να κάψουν το χωριό τους, προτιμώντας τον αέρα της ελευθερίας στη φτωχή αγκαλιά της Μάνας Ελλάδας. Σήκωσαν τα ιερά στην πλάτη τους, πήραν τα λίγα πράγματα από τα νοικοκυριά τους, τα κόκκαλα των προγόνων τους, τα βρέφη στην αγκαλιά τους και μετά από μύριες κακουχίες έφθασαν στο μικρό οικισμό, ο οποίος υπήρχε γύρω από τη Μονή Λιμποχόβου, και εγκαταστάθηκαν ιδρύοντας τη Νέα Κουτσούφλιανη.
Σήμερα, το νέο χωριό έχει περίπου 400 λιθόκτιστα παραδοσιακά σπίτια και 200 μόνιμους κατοίκους. Οι υπόλοιποι κάτοικοι, περίπου 2500, ζούνε μακριά από το χωριό και το επισκέπτονται τους θερινούς μήνες. Ο οικισμός της Παλαιάς Κουτσούφλιανης έχει λίγα σπίτια και ακόμη λιγότερους κατοίκους.