Περιφέρεια:
Περιφερειακή Ενότητα:
Δήμος:
Θέση:
Τι αφορά:
Θέμα:
Κωδικός:
Φωτογραφίες:
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ
ΑΓΑΛΜΑ ΑΓΛΑΪΑΣ
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
1303
ΝΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Όλοι οι Καρδιτσιώτες γνωρίζουμε τα αγάλματα των 4 Μουσών που στολίζουν την κεντρική πλατεία της Καρδίτσας. Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι αρχικά είχαν κατασκευαστεί για να στολίσουν την πλατεία Ομονοίας στην Αθήνα;
Η ιστορία έχει ως εξής:
Στην πλατεία Ομονοίας υπήρχαν κυκλικά 8 κατασκευές, δηλαδή 8 τσιμεντένιες κολώνες με καπνοδόχο στην κορυφή, οι οποίες έκρυβαν τις τρύπες των εξαερισμών του σταθμού. Το 1934, όταν δήμαρχος ήταν ο Σ. Μερκούρης, στη βάση των κατασκευών αυτών τοποθετήθηκαν τα αγάλματα των 8 Μουσών (αγνώστου καλλιτέχνη), για να ομορφύνει η όχι τόσο καλαίσθητη εικόνα των κολώνων. Βέβαια, όπως όλοι γνωρίζουν, οι Μούσες ήταν 9. Έλειπε 1, επειδή απλά περίσσευε, η Καλλιόπη.
Η Καλλιόπη είχε κατασκευαστεί μαζί με τις υπόλοιπες, αλλά καθώς οι κολώνες ήταν 8, την τοποθέτησαν στα υπόγεια του ηλεκτρικού, όπου ήταν τα δημόσια ουρητήρια. Από κει βγήκε η κλασική ονομασία «Καλλιόπη» για την τουαλέτα, που χρησιμοποιούν οι φαντάροι μέχρι σήμερα.
Το σύνολο της κατασκευής δεν άρεσε στους Αθηναίους, ούτε στον τότε δήμαρχο Κ. Κοτζιά.
Όταν λοιπόν τον Αύγουστο του 1936, στις διαδηλώσεις κατά του πρωθυπουργού Μεταξά, μία Μούσα έπεσε τραυματίζοντας περαστικούς, αποφασίστηκε η απομάκρυνσή τους και η τοποθέτησή τους σε αποθήκες ως το 1950 περίπου.
Τότε ο δήμαρχος Καρδίτσας Β. Τζέλλας πέτυχε να φέρει τις 4 στην πόλη μας. (Άλλες 2 είναι στη Λακωνία και 2 στην Αμοργό. Το πού είναι η ένατη αγνοείται…)
Από τις Μούσες της Καρδίτσας γνωρίζουμε τα ονόματα των 3.
Οι δύο είναι η Θάλεια και η Κλειώ, προστάτιδες της κωμωδίας και της ιστορίας αντίστοιχα.
Η τρίτη είναι η Αγλαΐα, κάτι το οποίο αποτελεί παράδοξο, αφού η συγκεκριμένη θεωρείται μία από τις 3 Χάριτες και όχι μούσα και τέλος της τέταρτης το όνομα δε διακρίνεται στο γλυπτό.
Όπως και να’ χει, ταίριαξαν στην πόλη μας και αποτελούν τόσα χρόνια σήμα κατατεθέν της Καρδίτσας. Ευχαριστούμε λοιπόν τον ανώνυμο καλλιτέχνη, που τις φιλοτέχνησε και τους Αθηναίους για τη δωρεά τους.