top of page

Περιφέρεια:

Περιφερειακή Ενότητα:

Δήμος:

Θέση:

Τι αφορά:

Θέμα:

Κωδικός:

Φωτογραφίες:

ΗΠΕΙΡΟΥ

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΜΕΤΣΟΒΟΥ

ΜΕΤΣΟΒΟ, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

ΠΡΟΤΟΜΗ ΜΙΧΑΗΛ ΤΟΣΙΤΣΑ

ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ

1362

ΝΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Μιχαήλ Τοσίτσας (1885-1950) γεννήθηκε στο Μέτσοβο. Τα πρώτα του γράμματα τα διδάχθηκε στη γενέτειρά του και συνέχισε τις εγκύκλιες σπουδές του στη Θεσσαλονίκη (1897-1801).


Αρχικά εργάστηκε ως μαθητευόμενος σε εργαστήριο γουναρικών, αποκομίζοντας τα πρώτα του κεφάλαια, τα οποία χρησιμοποίησε για εμπορικές δραστηριότητες.

Από το 1806 ή το 1807 ανέλαβε τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης από κοινού με τους αδελφούς του Νικόλαο, Κωνσταντίνο και Θεόδωρο. Η ύφεση που παρατηρήθηκε στο εμπόριο, την πρώτη δεκαπενταετία του 19ου αιώνα, λόγω του ηπειρωτικού αποκλεισμού της Γαλλίας από τους Βρετανούς, τον ανάγκασε να επεκταθεί εμπορικά προς την Αίγυπτο.


Σύντομα η εμπορική επιχείρηση των αδελφών Τοσίτσα επεκτάθηκε με τη λειτουργία καταστημάτων στη Μάλτα και το Λιβόρνο, υπό τη διεύθυνση των αδελφών του.


Ο ίδιος εγκαταστάθηκε από το 1820 στην Αλεξάνδρεια. Επίλεκτο πλέον μέλος της ελληνικής παροικίας της πόλης, διατέλεσε πρόεδρός της, ενώ παράλληλα αναδείχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς παράγοντες της Αιγύπτου. Διεύρυνε ακόμη περισσότερο την οικονομική και κοινωνική του εμβέλεια, αποκτώντας τεράστιες εκτάσεις βαμβακοκαλλιέργειας, καθώς και με τον διορισμό του ως γενικού επιτρόπου και διαχειριστή των γαιοκτησιών του Μεχμέτ Αλή, με τον οποίο ανέπτυξε πολύ στενές εμπορικές και φιλικές σχέσεις.


Διετέλεσε πρώτος πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια (1833-1853) και γενικός πρόξενος στην ίδια πόλη (1853-1854).


Το 1854 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου και παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του.


Από τις σημαντικότερες ευεργεσίες του είναι στην Αλεξάνδρεια το Ελληνικό Νοσοκομείο, τα 3 Τοσίτσεια Σχολεία και η εκκλησία του Ευαγγελισμού.


Στο Μέτσοβο ίδρυσε σχολείο και ενίσχυσε χρηματικά το Ελληνικό Σχολείο στη Θεσσαλονίκη.


Στην Αθήνα κληροδοτεί μεταξύ άλλων μεγάλα ποσά για το Πανεπιστήμιο, το Αρσάκειο, το Αμαλίειο Οικοτροφείο, το Οφθαλμιατρείο και, κυρίως, για την κατασκευή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

bottom of page