top of page

Περιφέρεια:

Περιφερειακή Ενότητα:

Δήμος:

Θέση:

Τι αφορά:

Θέμα:

Κωδικός:

Φωτογραφίες:

ΑΤΤΙΚΗΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΘΗΝΑΙΩΝ

ΑΘΗΝΑ, ΠΛΑΚΑ, 74ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΣΥΜΒΟΛΗ ΟΔΩΝ ΑΔΡΙΑΝΟΥ & ΦΛΕΣΣΑ

ΠΡΟΤΟΜΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΑΜΠΑΝΗ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

1666

ΝΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τον Απρίλιο του 1824 οι δημογέροντες των Αθηνών εκ των οποίων οι Γ. Γεννάδιος, Νικ. Βάμβας, Άνθιμος Γαζής, Γ. Κωνσταντάς, Ι. Κωλέτης, Παναγής Νοταράς, Π. Σκυλίτσης-Ομηρίδης, κ. ά., ενέκριναν την ανέγερση αλληλοδιδακτικού σχολείου.


Στην Πλάκα ορίστηκε η περιοχή του Σιτοπάζαρου, όπου βρισκόταν το κατεστραμμένο από την Επανάσταση Τζαμί της Κολώνας (από την μονολιθική μαρμάρινη κολώνα που βρισκόταν στον χώρο και σήμερα είναι στο υπόγειο του σχολείου), για να ανεγερθεί Αλληλοδιδακτικό Σχολείο με την αλληλοδιδακτική μέθοδο του Α. Κοκκώνη.


Στις 10/04/1824 η πρόταση κατατίθεται στην Β΄ Εθνοσυνέλευση στο Άστρος Κυνουρίας, για να συζητηθεί στις 22 και 27/07/1824. Η προσπάθεια όμως αυτή ματαιώθηκε εξ αιτίας του εμφύλιου σπαραγμού.


Στις 30/03/1833 η Ελληνική Σημαία κυματίζει στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Το 1834 η Αθήνα γίνεται πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους, με την μεταφορά της από το Ναύπλιο.


Η οικοδόμηση του σχολείου άρχισε το 1874 κι ολοκληρώθηκε το 1875-1876, όπως αναφέρει και η εγχάρακτη επιγραφή στο μάρμαρο της μετόπης του κτηρίου, κάτω από το αέτωμα.


Το νεοκλασσικό ισόγειο κτήριο με την μνημειακή είσοδο με τους δύο μαρμάρινους δωρικούς κίονες, το λιτό μαρμάρινο αέτωμα, με τις μαρμάρινες παραστάδες, με την επιβλητική κεντρική είσοδο και τα υψηλά παράθυρα με τα σφυρήλατα κάγκελα, το ακροκέραμα, αποτελεί στολίδι για την ιστορική «Συνοικία των Θεών» στην Πλάκα. Την ομορφιά συμπληρώνει ο μικρός κήπος με τους δύο υψηλούς φοίνικες και τα φυτεμένα παρτέρια και η μαρμάρινη κυβόσχημη περίφραξη με τα σφυρήλατα νεοκλασσικά κάγκελα.


Από το σχολείο αυτό πέρασαν πολλές προσωπικότητες της πολιτικής, της επιστήμης, της τέχνης, της κοινωνικής ζωής, όπως ο πρωθυπουργός Ξεν. Ζολώτας, ο καθηγητής Παιδιατρικής Ν. Ματσανιώτης, Αρεοπαγίτες όπως ο Άθως Τσούτσος, οι αδερφοί Μάτσα (Αρτέμης και Ορέστης), ο τραγουδιστής Πάνος Γαβαλάς, επίσκοποι, ανώτατοι δικαστικοί, κ.ά.


Το σχολείο αυτό πολλοί το ξέρουν με την ονομασία «Σχολείο του Καμπάνη», γιατί εδώ εργάσθηκε ο Βασίλειος Ζ. Καμπάνης, από το 1904 ως το 1914 ως δάσκαλος και από το 1915 ως το 1938 ως διευθυντής.


Ο Β. Καμπάνης γεννήθηκε στην Παροικιά της Πάρου το 1876 και πέθανε το 1942.


Το 1980 με πρωτοβουλία των παλαιών μαθητών Άθου Τσούτσου, Νικόλαου Γιαλούρη κ.ά., στήθηκε η χάλκινη προτομή του Βασίλειου Καμπάνη, πάνω σε μαρμάρινη στήλη, έργο του Παριανού γλύπτη Ν. Περαντινού, ως δείγμα ευγνωμοσύνης προς τον δάσκαλό τους.


Τα αποκαλυπτήρια έκανε το 1980 ο υπουργός Παιδείας, Αθαν. Ταλιαδούρος.


Πηγή: Αθανάσιος Χαρ. Αγγελόπουλος, Διευθυντής του 74ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

© Ιανουάριος 2021 - 1η Έκδοση - Νίκος Πιτσόλης

Κορυφή Σελίδας

bottom of page