Περιφέρεια:
Περιφερειακή Ενότητα:
Δήμος:
Θέση:
Τι αφορά:
Θέμα:
Κωδικός:
Φωτογραφίες:
ΑΤΤΙΚΗΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ
ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΚΟΛΩΝΑΚΙ - Π. ΚΥΡΙΑΚΟΥ & ΚΟΤΥΑΙΟΥ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΛΕΓΕΩΝΑ
ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ
0300
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΠΙΤΣΟΛΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΝΤΑΣΙΟΣ ΤΑΚΗΣ
Το μνημείο έχει τη μορφή οβελίσκου.
Σε κάθε πλευρά υπάρχει ένα μετάλλιο με την ανάγλυφη προτομή ενός Αμερικανού πολίτη που υποστήριξε τον αγώνα των Ελλήνων, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Στην πρόσοψη υπάρχει η ανάγλυφη προτομή του Samuel Gridley Howe, ο οποίος υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό από το 1824 έως το 1827, αρχικά ως χειρουργός και μετέπειτα ως ένοπλος αγωνιστής.
Μνημονεύονται ονομαστικά άλλοι επιφανείς Αμερικανοί πολίτες που πολέμησαν επίσης στο πλευρό των Ελλήνων και ακολουθεί μεταφρασμένη στα αγγλικά η έκκληση που απηύθυνε ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης στη Μεσσηνιακή Σύγκλητο του 1821 προς το Αμερικανικό Έθνος.
Στην αριστερή πλευρά υπάρχει η ανάγλυφη προτομή του Daniel Webster, ο οποίος ήταν πληρεξούσιος της Μασαχουσέτης και στις 08/12/1823, μετά το διάγγελμα υποστήριξης στην αυτοδιάθεση των λαών του Αμερικανού Προέδρου Τζέιμς Μονρόε, εισηγήθηκε στο Κογκρέσο την αποστολή διπλωματικού εκπροσώπου στην Ελλάδα.
Η ομιλία του αποτελεί υπόδειγμα φιλελευθερισμού και εντονότατης διαμαρτυρίας κατά του δεσποτισμού της Ιεράς Συμμαχίας.
Ο Γουέμπστερ, διαπνεόμενος από έντονα φιλελληνικά αισθήματα, τόνιζε «…πρέπει να μας ενδιαφέρει ο αγώνας επιφανών ανθρώπων στους οποίους χρωστάμε επιστήμες, τέχνες κι ότι άλλο εμπλουτίζει την ζωή μας. Οι Έλληνες έχουν τη συμπάθειά μας για πολλούς λόγους. Είναι άξιοι μιας αθάνατης κληρονομιάς και συνεχιστές μιας πλούσιας ιστορίας. Στον ηρωικό αγώνα τους για ελευθερία δείχνουν σθένος, τόλμη και περιφρόνηση του κινδύνου και της οδύνης όπως ακριβώς και στις ένδοξες μέρες της αρχαίας Ελλάδας…το χρέος του πολιτισμένου κόσμου προς τη γη της επιστήμης, της ελευθερίας, των τεχνών, ένα χρέος που δεν μπορεί ποτέ να εξοφληθεί».
Στη βάση της αριστερής πλευράς αναγράφονται τα εξής: «ERECTED BY PAN-HELLENIC CONTRIBUTIONS AT THE INITIATIVE OF THE ATHENS POST OF THE AMERICAN LEGION AUGUST 1930». Στην πίσω όψη υπάρχει η ανάγλυφη προτομή του Edward Everett, ο οποίος ήταν πολιτικός, διάσημος ρήτορας, κλασικός φιλόλογος και γνωστός φιλέλληνας. Ως ένθερμος φιλέλληνας, ο Έβερετ τάχθηκε υπέρ της Ελληνικής Επανάστασης και της ανάγκης να υποστηριχτεί επίσημα, ενώ συμμετείχε σε οργανώσεις πολιτών για την οικονομική και πολιτική στήριξη των Ελλήνων, συγκεκριμένα ως γραμματέας της Ελληνικής Επιτροπής της Βοστώνης. Ο Έντουαρντ Έβερετ είναι ο πρώτος γνωστός Αμερικανός που συνδύαζε το λόγιο ενδιαφέρον για την αρχαιότητα και συγχρόνως διέθετε εκείνη την παιδεία που τον κατηύθυνε στη μελέτη της μεσαιωνικής και νεότερης Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Γερμανία συναναστράφηκε Έλληνες, ενώ επεδίωξε να γνωρίσει επιφανείς προσωπικότητες, μεταξύ άλλων και τον Κοραή.
Επιπλέον, αναγράφονται στα ελληνικά τα ονόματα που μνημονεύονται στην πρόσοψη.
Στη βάση αναγράφονται τα εξής: «ΑΙ ΑΡΕΤΑΙ ΣΑΣ Ω ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΥΝ ΕΙΣ ΕΣΑΣ ΜΟΛΟΝ ΟΤΙ ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΟΥΝ ΕΥΡΥΤΑΤΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑΙ ΗΜΕΙΣ ΣΑΣ ΝΟΜΙΖΟΜΕΝ ΠΛΗΣΙΕΣΤΕΡΟΥΣ ΠΑΡΑ ΤΑ ΓΕΙΤΟΝΕΥΟΝΤΑ ΜΕ ΗΜΑΣ ΕΘΝΗ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΧΟΜΕΝ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΑΣ ΚΑΙ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΔΙΟΤΙ ΕΙΣΘΕ ΔΙΚΑΙΟΙ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΓΕΝΝΑΙΟΙ Ο ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΠΕΤΡΟΜΠΕΗΣ ΜΕΥΡΟΜΙΧΑΛΗΣ (ΕΚ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ) ΤΟΥ 1821».
Στη δεξιά πλευρά υπάρχει η ανάγλυφη προτομή του Henry Clay, ο οποίος από τη θέση που κατείχε στην πολιτική ζωή της Αμερικής υποστήριξε τον αγώνα των Ελλήνων για Ανεξαρτησία.
Στη βάση αναγράφονται τα εξής: «ΑΝΗΓΕΡΘΗ ΔΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΡΑΝΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΛΕΓΕΩΝΟΣ ΕΝ ΕΤΕΙ 1930».
Πληροφορίες: Atenistas