Περιφέρεια:
Περιφερειακή Ενότητα:
Δήμος:
Θέση:
Τι αφορά:
Θέμα:
Κωδικός:
Φωτογραφίες:
ΑΤΤΙΚΗΣ
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ
ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
ΑΛΣΟΣ ΡΕΜΑΤΙΑΣ
ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΖΙΝΑΣ ΜΠΑΧΑΟΥΕΡ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
1649
ΝΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Η Τζίνα Μπαχάουερ (Αθήνα, 21/05/1913 - Αθήνα, 22/08/1976) ήταν Ελληνίδα πιανίστρια κλασικής μουσικής.
Αποκτώντας ενδιαφέρον για το πιάνο από νεαρή ηλικία, η Μπαχάουερ αποφοίτησε από το Ωδείο Αθηνών και στη συνέχεια μαθήτευσε στο πλευρό των Άλφρεντ Κορτό και Σεργκέι Ραχμάνινοφ.
Είναι περισσότερο γνωστή για την ερμηνεία της σε ρομαντικά κοντσέρτα για πιάνο. Έδωσε εκατοντάδες συναυλίες για τα συμμαχικά στρατεύματα στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ η ίδια ζούσε στην Αίγυπτο.
Πέρασε αρκετό χρονικό διάστημα περιοδεύοντας ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, δίνοντας συνολικά περισσότερες από 100 συναυλίες ετησίως.
Παράλληλα, η Μπαχάουερ πραγματοποίησε επίσης εκτενείς ηχογραφήσεις, τόσο ως σολίστ όσο και από κοινού με ορχήστρες.
Έλαβε τιμητικό διδακτορικό τίτλο σπουδών από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της ήταν γνωστή ως η «βασίλισσα των πιανιστών».
Η Μπαχάουερ έκανε δύο γάμους. Με τον πρώτο της σύζυγο, επιχειρηματία Ιωάννη Χριστοδούλου ζούσαν στην Αίγυπτο. Ωστόσο, μετά τον αιφνίδιο θάνατό του το 1950, δεύτερος σύζυγος της έγινε ο βρετανός διευθυντής ορχήστρας Άλεκ Σέρμαν, ο οποίος, στη συνέχεια, εξελίχθηκε σε ατζέντη της.
Απεβίωσε από καρδιακή προσβολή το 1976, σε ηλικία 66 ετών, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Αθηνών.
Το Διεθνές Ίδρυμα Πιάνου Τζίνα Μπαχάουερ έλαβε την ονομασία του προς τιμήν της συνολικής συνεισφοράς της στον κόσμο της μουσικής. Τα προγράμματα του Διεθνούς Ιδρύματος Πιάνου Τζίνα Μπαχάουερ περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εκπαιδευτικές δράσεις και διαγωνισμούς κύρους.
Το 1976, θεσμοθετήθηκε ο Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου Τζίνα Μπαχάουερ προς τιμήν της, ο οποίος και αποτελεί πόλο έλξης, σε ετήσια βάση, για νεαρούς πιανίστες από ολόκληρο τον κόσμο προς το Σολτ Λέικ Σίτι.
Το 1981, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εξέδωσαν γραμματόσημο προς τιμήν της Μπαχάουερ